Przeznaczony jest do wytwarzania wyrobów i półproduktów ciastkarskich uproszczoną metodą technologiczną. Koncentrat pozwala na przygotowanie w kilka minut ciasta do wypieku babek, babeczek, ciastek i spodów biszkoptowych. Użycie polepszacza o właściwościach emulgujących, napowietrzających i stabilizujących masy ciastkarskie pozwala uzyskać wyroby o dużej objętości, delikatnej strukturze, dobrej krajalności i przedłużonej świeżości.
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
SKŁADNIKI - na 1000 g wyrobu gotowego
Koncentrat - 95 g
Mąka pszenna - 345 g
Cukier puder - 190 g
Margaryna - 190 g
Jaja - 225 g (4 szt.)
Woda zima - 75 g
RAZEM - 1120 g
ubytki technologiczne - 120 g
masa wyrobu gotowego - 1000 g
Margarynę roztopić. Mąkę, cukier, koncentrat wymieszać. Następnie dodać wystudzoną roztopioną margarynę i jaja. Wszystkie składniki miksować ok. 5 min. aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto przełożyć do uprzednio przygotowanych foremek. Foremki z ciastem wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180-190 C. Czas wypieku 45-50 min.
Opakowanie - standard worki 10 kg lub na życzenie klienta.